PÁLYÁZATI PROJEKTMENEDZSMENT

Egy sikeres pályázat jelentős forrásokhoz juttatja a gazdálkodó szervezetet, de pluszfeladatokat is ró a cégre vagy az intézményre. Ezek a szervezési és adminisztrációs teendők sokszor csak nehézkesen egyeztethetők össze a napi munkával. A cégen belül gyakran nem is állnak rendelkezésre a megfelelő erőforrások a projektmenedzsment szakszerűségének biztosításához.

Ha munkájára koncentrálna, és nem szeretné, hogy értékes idejét a pályázati forrásból finanszírozott beruházás teljes mértékben feleméssze, érdemes a projektmenedzsment kiszervezése mellett döntenie. Rengeteg adminisztratív feladattól kímélheti meg magát, miközben biztos lehet abban, hogy a támogatás lehívása tökéletesen rendben zajlik.

Egy projekt megvalósításának levezénylése nemcsak időt, hanem felkészültséget is igényel. A dokumentációk elkészítése, a részfeladatok precíz összehangolása, a határidők pontos betartása és betartatása folyamatos odafigyelést és szakértelmet kíván. Nekünk ezek a napi feladataink közé tartoznak, eligazodunk a jelentések, a pályázatban foglalt kötelezettségek, az eljárásrend és az intézményrendszer sűrűjében.

Milyen előnyöket jelent a professzionális projektmenedzsment?

A legfontosabb, hogy elkerülheti a támogatás lehívása körüli nehézségeket, és időben hozzájuthat az elnyert összeghez, ezáltal pedig zavartalanul folyhat a beruházás. A hibásan benyújtott kérelmek és az ezeket követő hiánypótlások késleltetik az szükséges összegek megérkezését, így akár az egész projektet veszélybe sodorhatják. A profi projektmenedzsment a csúszások legjobb ellenszere.

A megvalósítás végéig és a projekt lezárásához szükséges dokumentumok és jelentések benyújtásáig végigkísérjük a pályázatot, sőt az utóellenőrzések során is számíthat ránk. Így Önnek csak a pályázat előnyeit kell élveznie, megszabadulhat a papírmunkával járó kényelmetlenségektől, de mégis biztonságban tudhatja az elnyert összeget pénzügyi vezetésben jártas kollégáink szaktudásának köszönhetően.

Nagy hangsúlyt fektetünk az ügyfélközpontú működésre. Ennek jegyében rendszeresen tájékoztatjuk a fejlesztések állásáról. Folyamatosan figyeljük a célok realizálódását, és egyeztetünk Önnel az megvalósítás közben felmerülő esetleges problémákról, és megoldási javaslatokkal állunk elő.

Tiszteletben tartjuk az idejét. Tudjuk, hogy egy gazdasági szervezet vezetése nem egyszerű feladat, és szoros időbeosztást követel. A projektmenedzsment ellátásával kapcsolatos egyeztetéseket éppen ezért rugalmasan kezeljük, ezek időpontjait Önhöz igazítjuk.

Mi tartozik a projektmenedzsment feladatai közé?

A projektmenedzsment általános célja, hogy átgondolt szervezéssel és az erőforrások hatékony kihasználásával optimalizáljuk a munkát, és a rendelkezésre álló költségekből a megadott határidőre elérjük az előzetes célkitűzéseket.

A pályázati projektmenedzsment lényege is az, hogy felügyeljük, hogy minden a megadott ütemben, a megállapított költségkeretet tartva menjen végbe. Ez azért különösen fontos, mert a támogatás odaítélésnek egyik feltétele, hogy a projektgazda tartani tudja a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeket. Vannak azonban egyéb feladatok is, amelyek ellátására a pályázati rendszer sajátosságai miatt szükséges odafigyelni.

Kötelező beszámolókat kell összeállítani, előrehaladási és folyamatjelentéseket kell leadni, az esetleges változásokat jelezni kell az illetékes hatóságok felé, illetve egyéb adminisztratív feladatokat kell elvégezni. Ezek során kiemelt fontossággal bír a precizitás, hiszen a hiányosságok komoly következményekkel, a kifizetések csúszásával vagy a támogatás megvonásával is járhatnak.

A fentiek mellett természetesen elvégezzük a klasszikus projektmenedzsment feladatokat is, vagyis koordináljuk a munkát, betartatjuk a határidőket, pénzügyi elszámolást készítünk, biztosítjuk a szerződésben vállaltak teljesíthetőségét. A projekt lezárulását követően pedig ellenőrizzük az elvégzett munkát, és értékeljük a kapott eredményeket.